Όταν έχετε αρτηριακή πίεση, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε ακριβώς τι επίδραση έχει στη γενική υγεία σας, επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και ανευρύσματος, γνωσιακής παρακμής και νεφρικής ανεπάρκειας. Επιπλέον, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι αιτία θανάτου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα αντιυπερτασικά φάρμακα, από την πλευρά τους, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες όπως κράμπες στα πόδια, ζάλη και αϋπνία. Εκτός από τα φάρμακα, υπάρχουν φυσικοί τρόποι που σας επιτρέπουν να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς να χρειάζεται να πάρετε ακόμη και ένα χάπι. Πρώτα απ ‘ όλα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα υγιές βάρος. Η διατήρηση της δικής σας μορφής βάρους είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης.

Η άσκηση βοηθά την καρδιά να χρησιμοποιεί οξυγόνο πιο αποτελεσματικά

Η τακτική άσκηση, ακόμα και ένας βιαστικός περίπατος, φαίνεται εξίσου αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η άσκηση βοηθά την καρδιά να χρησιμοποιεί το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά και εξασφαλίζει ότι δεν χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά για να αντλεί αίμα.

Τα σώματά μας ανταποκρίνονται στην ένταση απελευθερώνοντας ορμόνες στρες στο αίμα, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό σας ρυθμό και να περιορίσουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, προκαλώντας την αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης. Αλλά οι αργές πρακτικές αναπνοής και διαλογισμού, όπως το τσιγκόνγκ, η γιόγκα και το Τάι Τσι, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των ορμονών του στρες και της αρτηριακής πίεσης. Ξεκινήστε με πέντε λεπτά το πρωί και πέντε λεπτά τη νύχτα.

Η επιλογή πλούσιων σε κάλιο φρούτων και λαχανικών συνιστάται σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μείωσης της αρτηριακής πίεσης, λέει ο Δρ Linda Van Horn, RD, καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of medicine. Το κάλιο βοηθά τα νεφρά να αποβάλλουν περισσότερο νάτριο περνώντας ούρα και το νάτριο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου, αλλά υπάρχουν και άλλα τρόφιμα ακόμη πιο πλούσια σε κάλιο. Οι πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από τα κίτρινα φρούτα. Εκτός από τις γλυκοπατάτες, οι ντομάτες, ο χυμός πορτοκαλιού, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα πεπόνια και τα αποξηραμένα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα ή οι σταφίδες είναι άλλες καλές πηγές.

Μερικοί άνθρωποι, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι πιο πιθανό από άλλους να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση επειδή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο αλάτι. Αλλά επειδή δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν κάποιος κινδυνεύει, όλοι πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο νάτριο, λέει ο Δρ Ewa Obarzanek, διατροφολόγος με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονος και αίματος.

Τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση

Τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεσηΠόσο νάτριο πρέπει να καταναλώνετε ανά ημέρα; Η American Heart Association συνιστά να διατηρηθεί η πρόσληψη νατρίου κάτω από 1500 mg.

Οι φλαβανόλες που βρίσκονται στο κακάο βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνοντας τη ροή του αίματος. Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με Αυστραλιανές μελέτες, η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 5 μονάδες και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά σχεδόν 3 μονάδες. Φυσικά, η κατανάλωση σοκολάτας δεν πρέπει να είναι η βασική στρατηγική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά η κατανάλωση ενός κομματιού κέικ κατά τη διάρκεια ενός πάρτι σίγουρα δεν βλάπτει.

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η ήπια έως μέτρια κατανάλωση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Brigham και το Νοσοκομείο Γυναικών της Βοστώνης. Η μέτρια κατανάλωση μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Οι επιστήμονες έχουν από καιρό υποστηρίξει την επίδραση της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με μια ανάλυση 34 μελετών, η κατανάλωση κατά μέσο όρο 200 έως 300 mg καφεΐνης οδηγεί σε συστολική αύξηση της αρτηριακής πίεσης 8 mm Hg.Τέχνη.και διαστολική πίεση στα 6 mm Hg. Αγ.. Τα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν έως και τρεις ώρες.

Μπορείτε να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση πίνοντας τσάι

Μπορείτε να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση πίνοντας τσάιΜπορείτε να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση πίνοντας ένα, δύο, τσάι. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Tufts, ένα δείγμα ενηλίκων με υψηλή αρτηριακή πίεση που έπιναν τρία φλιτζάνια τσάι ιβίσκου κάθε μέρα κατάφερε να μειώσει τη συστολική πίεση κατά επτά σημεία σε έξι εβδομάδες.

Σύμφωνα με μια μελέτη, η ύπαρξη στο γραφείο για περισσότερο από 41 ώρες την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 17 τοις εκατό. Ενώ μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο να φύγετε νωρίς για δουλειά, προσπαθήστε να χαράξετε χρόνο ώστε να μπορείτε να πάτε στο γυμναστήριο ή να μην έχετε χρόνο για να προετοιμάσετε ένα υγιεινό γεύμα.

Η χαλαρωτική μουσική βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό αποκάλυψε μια μελέτη 29 ενηλίκων που έχουν ήδη λάβει αντιυπερτασικά φάρμακα. Ζητήθηκε από τον καθένα να ακούει κλασική, Κελτική ή Ινδική μουσική για 30 λεπτά την ημέρα καθώς αναπνέουν αργά. Μετά από έξι μήνες, η αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε κατά μέσο όρο 4 mm Hg. Αγ.

Η ποιότητα του ύπνου είναι ζωτικής σημασίας. Ο δυνατός, συνεχής θόρυβος είναι ένα σύμπτωμα της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου (OBS), μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από βραχυπρόθεσμα προβλήματα αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πολλοί πάσχοντες από άπνοια ύπνου έχουν επίσης υψηλά επίπεδα αλδοστερόνης, μια ορμόνη που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι η άπνοια ύπνου επηρεάζει τους μισούς ανθρώπους με υπέρταση. Εκτός από το ροχαλητό, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν υπερβολική κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και πονοκέφαλο το πρωί.

ΓΙΑΝΝΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *